News Ukraine

Судитимуть колишніх рятувальників, які служили ворогу під час окупації Лиману

Судитимуть колишніх рятувальників, які служили ворогу під час окупації Лиману
139555 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прокурори Донецької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох громадян за фактами колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

У травні-червні 2022 року командир відділення та начальник рятувального відділення однієї з пожежно-рятувальних частин 21-го ДПРЗ ГУ ДСНС у Донецькій області зрадили присязі працівників правоохоронного органу. Після захоплення м. Лиман військовослужбовцями зс рф старший сержант і сержант служби цивільного захисту добровільно погодились служити ворожій державі.  
 
Прийнявши рішення щодо працевлаштування до підконтрольного окупаційній адміністрації воєнізованого формування, чоловіки обійняли аналогічні посади у так званому пожежно-рятувальному загоні м. Красний Лиман. Фейкове відомство контролювалось «міністерством у справах цивільного захисту, надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих днр».
 
Обвинувачені виконували накази самопроголошеного керівництва окупованого міста і підписували нікчемні документи. Після повернення української влади на деокуповану територію обидва «рятувальники» втекли разом із своїми «роботодавцями».
 
Досудове розслідування здійснювали слідчі ТУ ДБР, розташованого у м. Краматорську.
 
З огляду на те, що чоловіки переховуються від слідства, їх судитимуть заочно. Максимальне покарання – 15 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на такий самий строк та конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Мої відео