News Ukraine

Чому в Україні важливе питання стосовно забруднення навколишнього середовища

Чому в Україні важливе питання стосовно забруднення навколишнього  середовища
476 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Стан атмосферного повітря в Україні

Україна є розвиненою країною, у якої по всій території існують безліч фабрик, заводів та підприємств, які безумовно підвищують рівень економіки, проте дуже сильно забруднюють навколишнє середовище.

На сьогодні, стан навколишнього середовища в Україні є незадовільним, а у деяких містах, зокрема Маріуполь, Запоріжжя та Кривий Ріг навіть небезпечним, адже у цих населених пунктах зосереджена найбільша кількість підприємств. У них надається перевага у просуванні економіки країни, проте речі, які виготовляються там є надзвичайно небезпечними для екології.

Через те, що держава намагається дуже швидко підняти рівень економіки в Україні за допомогою впровадження, збільшення та покращення енергомістких технологій в сільському господарстві та у решті підприємств, то здійснює це у дещо «дешевий» спосіб, а саме без будівництва відповідних споруд, які б очищали від забруднення повітря.

За багато років безконтрольної експлуатації  в Україні природних ресурсів дають про себе знати вже, власне в Україні повітря – є дуже забрудненим, а в деяких регіонах держави забруднення повітря навіть перевищує усі допустимі норми у десятки або й більше разів.

Головними причинами такого серйозного забруднення навколишнього середовища в Україні є робота підприємств, які займаються паливно-енергетичним комплексом, на них  припадає 36% забруднення, також повітря забруднюють підприємства обробної промисловості та складають 35% від забруднення, та близько 25%  займають викиди видобувної промисловості. 

Основними забрудниками повітря є такі речовини: оксид вуглецю, аміак, азот, діоксид сірки, формальдегід, феноли, бензопірен та інші не менш небезпечні речовини.

Повітря в Україні дуже сильно страждає через автотранспорт, це напевно один із провідних чинників забруднення в державі навколишнього середовища, на яке припадає близько третини усього обсягу викидів речовин в Україні, які забруднюють атмосферне повітря, в деяких містах цей показник навіть більший. Через роботу автотранспорту велика кількість речовин потрапляє до повітря, зокрема ц понад 65% свинцю, 54% - оксиду вуглецю, 32% - вуглеводнів та 25% - оксид азоту.

Навіть, якщо зайнятися питання щодо розв'язання проблем із забезпеченням навколишнього середовища в Україні, то закриття підприємств, фабрик та заводів, які спричиняють великий викид небезпечних речовин у повітря – це все одно не надасть вагомого зниження забруднення атмосферного тиску, адже з кожним роком в Україні з'являється все більше і більше автомобілів, які з легкістю замінять усі закриті підприємства, адже автотранспорт є дуже шкідливим для навколишнього середовища.

Для того аби подолати  таку серйозно проблему, яка стосується не тільки України, а й всього світу необхідно вдатися до таких дій:

- Зменшення та запобігання викидів шкідливих речовин в атмосферу за допомогою використання промисловими підприємствами екологічних фільтрів

- Перехід на експлуатацію екологічного транспорту та побутової техніки

- Підійти серйозно до контролю за утилізацією сміття, особливо це стосується спалення побутових відходів

- Впровадження комплексних «зелених» альтернатив, які б були корисні не лише для повітря, а і для здоров’я людини (наприклад, мотивувати людей використовувати велосипеди, оскільки це корисно і для екології, і для самопочуття)

- Розробка екологічно орієнтованого законодавства та програми

Мої відео