News Ukraine

Завдяки відновному правосуддю підліток отримав шанс розпочати життя з чистого аркуша

Завдяки відновному правосуддю підліток отримав шанс розпочати життя з чистого аркуша
138 ПЕРЕГЛЯДІВ

До трьох років позбавлення волі очікувало підлітка з Миколаївщини, який став учасником пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх. Таке максимальне покарання передбачає санкція частини 1 статті 185 Кримінального Кодексу України, а саме таємне викрадення чужого майна або ж простою мовою – крадіжка. Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги у Миколаївській області.

«Підліток порушив закон. Так, його можна за це покарати, запроторивши за ґрати. Але з іншого боку, краще допомогти йому та повернути до суспільства. Зрештою від цього виграє не тільки неповнолітній, але й вся громада», - відзначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша.

Зазвичай, традиційне правосуддя бачить лише факт вчинення злочину, причини ж та обставини таких дій залишаються поза увагою. Візьмемо ситуацію, хлопець був в гостях у сусідки, скориставшись ситуацією, що його ніхто не бачить, він викрав електричний подовжувач. Факт злочину є, це крадіжка і підліток має нести відповідальність. Але чому він пішов на цей злочин і чи допоможе покарання попередити повторення правопорушень у майбутньому – це питання. В нашому прикладі, батьки підлітка розлучилися, при цьому батько – громадянин іншої країни та проживає за кордоном. Відтак, хлопець жив вдвох із мамою, яка тяжко хворіла і, як наслідок, не могла ані слідкувати за поведінкою сина, ані утримувати його. В таких обставинах підліток зробив помилку, вирішивши отримати такі необхідні гроші нечесним шляхом. І невідомо як склалося майбутнє хлопця, як би не участь в проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Під час медіації підліток визнав свою провину, вибачився перед потерпілою та пройшов курс ресоціалізації – таким чином виконавши умови проєкту і як результат – був звільнений від кримінальної відповідальності. По завершенню участі в проєкті хлопець переїхав до батька. де і розпочав життя з чистого аркуша.

Нагадаємо, що програма відновлення для неповнолітніх застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Мої відео