News Ukraine

Гарматний лафет знайшли на дні Дніпра в Запоріжжі

Гарматний лафет знайшли на дні Дніпра в Запоріжжі
556 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дубовий лафет було знайдено на дні Дніпра, який представили, як унікальну гідроархеологічну знахідку на теренах сучасної України.

Відомий гідроархеолог, а також керівник відділу реставрації заповідника «Хортиця» Валерій Нєфедов знайшов дубовий лафет, який оздоблений залізом кінця 17- початку 18 століття. Довжина даного лафета сягає близько 4,4 метра а ширина близько 2,3 метра. Дану знахідку сьогодні радісно представили суспільству.

Скоріше всього дана знахідка – це лафет на якому була розташована сильна осадна гармата калібром приблизно 32 фунта. Такі знахідки зовсім не характерні територіям сучасної України. Схожі лафети знаходяться у деяких музеях світу. Кожен з них по-своєму може розкривати історичні, цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння тих часів. Дана знахідка доводить, що славетне Дніпро є неабияким скарбом для археології і для усієї історії України.

Як розповідає Валерій Нєфедов, вони спочатку подумали, що це фрагмент борту корабля, але виявилося що це не так. За конструкцією елемента було зрозуміло, що це щось звісно дерев’яне. Під час професійних дослідів стало зрозуміло, що це давній лафет. Такий лафет колись використовували для штурму кріпостей і давніх міст.

Цей лафет свідчить про те, що він є не характерним елементом використання на теренах України, звідси можна зробити висновки про те, що Дніпро було давнім засобом пересування різних народів в різні часи.

Після проведення певних підводних досліджень та підйому знахідки на поверхню буде проведено детальну реставрацію з використ

 

Мої відео