News Ukraine

На території сучасного Запоріжжя знову вивчають Олександрівську фортецю

На території сучасного Запоріжжя знову вивчають Олександрівську фортецю
501 ПЕРЕГЛЯДІВ

На території сучасного Запоріжжя знову вивчають Олександрівська фортецю

На даний момент в місті Запоріжжі тривають археологічні дослідження, а саме у Олександрівській фортеці в межах програми охорони пам’яток історії та культури Запоріжжя.

Олександрівська фортеця однією з перших споруд, що були побудовані на території сучасного Запоріжжя. Будування фортеці розпочалося 15 серпня 1770 року, як наразі вказано в документах. Проте весною 1771 року сталася сильна повінь через яку постраждала велика кількість земельних укріплень споруди. Через це було прийнято рішення про перенесення фортеці на сучасне місце.

На місцях раннього розташування зараз археологи проводять розкопки, щоб дізнатися більше про давню історію славетного Запоріжжя.

З початку жовтня до археологічних досліджень долучилося 8 підлітків під керівництвом досвідченого археолога, наукового співробітника Національного заповідника Хортиця» Олега Тубольцева. Дані розкопки проходять на території одного з парків, що знаходяться неподалік Малого ринку, де були знайдені залишки славетної фортеці, які свідчать про те, що матеріали, які були використані для будування характерні для подій 18-19 століття.

Під час археологічних розкопок на території давньої фортеці також були знайдені уламки скла, які також за лабораторними дослідженнями належать 18 століттю. Ще були знайдені рештки стін минулих століть, які колись служила для інженерних підрозділів Олександрівської фортеці.

За словами вчених колись, ще за часів «життя» Олександрівської фортеці було зафіксовано таке явище, що навколо даної фортеці виникли поселення, які згодом перетворилися на місто з назвою Олександрівськ, яке і є перейменованим Запоріжжям у 1921 році. Сама фортеця розташована поміж двома берегами річок Дніпро та Суха Московка.

Мої відео