News Ukraine

Майже рік коронавірус в Україні

Майже рік коронавірус в Україні
508 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Коронавірус вже рік шириться світом. Що це таке? Які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися?

Коронавірусне захворювання або ж, як його іще називають COVID-19  - це інфекційна хвороба, що спричиняє новий штамп коронавірусу. Перші випадки зараження було зареєстровано в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. На сьогодні, коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, тобто від людини до людини. Відомо, що цей штамп коронавірусу є дуже небезпечним, адже може викликати тяжку форму пневмонії. 

Симптоми коронавірусної інфекції:

- Головний біль;

- Кашель;

- Лихоманка та утруднення дихання;

- Втрата смаку та нюху;

- Також можлива діарея або кон’юнктивіт.

Інкубаційний період захворювання триває від 2 днів до 2 тижнів.

Що ж до України?

Перший зареєстрований випадок зараження на коронавірусну інфекцію в Україні було зроблено 3 березня 2020 року, в Чернівецькій області.

Станом на 16 січня 2021 року відомо, що в Україні лабораторно підтверджено 1 146 963 випадків зараження на COVID-19, з них 20 542 людини померло, 847 391 одужали.

З березня 2020 року до травня в Україні було введено жорсткий карантин, який забороняв навчальний процес у школах, університетах, дитячих садочках. Також було припинено роботу усіх розважальних центрів, спортзалів, ринків, та закривалося усе, що могло збирати масово людей. Згодом карантин пом’якшили та ввели нововведення, стосовно безпеки громадян під час пандемії.  Було долучити практику адаптивного карантину. Згодом був і карантин «вихідного дня». Влада всіляко намагається знизити рівень захворюваності в Україні, проте статистика продовжує рости й надалі.

На цю мить, досі заборонено проводити заходу, які збиратимуть кількість людей понад 10-15 людей. З 8 по 24 січня в Україні введено карантинні обмеження, які зокрема забороняють роботу ТРЦ, кінотеатри, кафе та ресторани, спортзали та басейни.

Також, станом на 15 січня 2021 року Україна посідає 17 місце у світі за кількістю зафіксованих та лабораторно підтверджених випадків зараження на коронавірусну інфекцію. 

Загалом, майже за рік панування пандемії світом було зареєстровано 93,8 млн зараження на COVID-19, з них 51,7 млн одужало, проте померло – 2,01 млн людей.

Аби вберегти себе від коронавірусного захворювання необхідно дотримуватися правил особистої гігієни:

- Мити руки після відвідування будь-яких громадських місць, транспорту, дотиків до дверних ручок, грошей, оргтехніки громадського користування на робочому місці, перед їжею і приготуванням їжі. 

- Приділіть особливу увагу ретельному намилюванню рук не менше 20 секунд), і подальшому повного висушування рук. 

- Після повернення з вулиці додому вимити руки та обличчя з милом, промити ніс фізіологічним розчином солі. 

- Торкатися до лиця, очей тільки нещодавно вимитими руками.  При відсутності доступу до води та мила, для очищення рук використовувати для дезінфекції засоби на спиртовій основі.  Або скористатися одноразовою серветкою, при необхідності дотику до очей та носа

- Одягати одноразову медичну маску в людних місцях і транспорті.  Міняти маску на нову треба кожні 2-3 години, повторно використовувати маску можна.

- Віддавати перевагу гладким зачіскам, коли ви знаходитесь в місцях скупчення людей, розпущене волосся, часто маючи контакт з особою, збільшують ризик інфікування.  

- Уникати близьких контактів і перебування в одному приміщенні з людьми, що мають видимі ознаки ГРВІ (кашель, чхання, виділення з носа). 

- Не торкатись голими руками до дверних ручок, поручнів, інших предметів і поверхонь в громадських просторах.  Обмежити привітальні рукостискання, поцілунки й обійми.  

- Частіше провітрювати приміщення.  

Правила, якщо ви підозрюєте у себе захворювання на COVID-19:

1. Залишайтеся вдома.  При погіршенні самопочуття викличте лікаря, проінформуйте його про місця свого перебування за останні 2 тижні, можливі контакти.  Строго дотримуйтесь Рекомендацій лікаря.

2. Мінімізуйте контакти зі здоровими людьми, особливо з людьми похилого віку та особами 

 Хронічними захворюваннями.  Доглядати за хворим краще одній людині

3. Користуйтеся при кашлі або чханні одноразовою серветкою або хустинкою, прикриваючи рот.  При їх відсутності чхати в ліктьовий згин

 4. Користуйтеся індивідуальними предметами особистої гігієни та одноразовим посудом

 5. Забезпечте в приміщенні вологе прибирання з допомогою дезінфекційних засобів 

 Часте провітрювання

Бережіть себе та своє здоров'я!

Мої відео