News Ukraine

Материнська смертність в Україні

Материнська смертність в Україні
113 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

В Україні існує доволі багато питань, які підіймають важливі проблеми суспільства та громадян України. Материнська смертність – є також одним із гострих питань на сьогодні.

Що ж взагалі таке материнська смертність або ж КМС?

Материнська смертність – це показник, який вказує на статистику випадків смертей вагітних жінок або ж породіль та свідчить про показник якості медичного обслуговування в країні.

До найбільшої класифікації категорії материнських смертей відносяться летальні випадки, які відбулися в період вагітності жінки, пологів або ж також протягом 42 днів після народження дитини.

В Україні, за статистикою ООН, відомо, що у розрахунку на 100 тисяч населення в Україні, припадає показник материнської смертності 24, в порівнянні з іншими країнами, зокрема в Чехії цей показник становить лише 4, в сусідній Польщі – 3, в Іспанії – 5. Дані статистики свідчать про те, що, на жаль, Україна є лідером серед материнської смертності у Європі, проте не у всьому світі.

В Україні спостерігається доволі негативна тенденція, яка вказує на те, що в країні не досить добре розвинута система медичного обслуговування для вагітних жінок. Зокрема існує декілька факторів через які смертність породіль є такою частою в державі. Основними причинами такого рівня смертності є обмежена доступність громадян до послуг планування сім’ї, недосконалий та недостатній рівень медичного обслуговування для вагітних, високий рівень патологій у вагітних, недостатній моніторинг протікання вагітності у жінок, а також недостатня допомога держави при народженні дитини.

Також материнську смертність поділяють на дві групи, де:

Перша група свідчить про смерть, яка пов’язана з акушерськими причина, зокрема це смерть, яка настала внаслідок акушерських ускладнень вагітності, пологів або ж уже у післяпологовий період. До того ж сюди можна додати смерть, через втручання, недогляд та неправильне лікування з боку медичного персоналу жінки.

Друга група – це смерть, яка не пов’язана з акушерськими причина, тобто смерть, яка настала внаслідок хвороби, яка існувала задовго до вагітності жінки або ж виникла безпосередньо під час самої вагітності.

Щодня, у світі, через ускладнення під час вагітності або ж родів чи інші патологій помирає близько 1500 жінок. Близько 80% таких смертей викликані кровотечами, інфекціями, патологічними пологами та іншими причинами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я відомо, що до 89% випадків материнських смертей можна було б уникнути, якби ж жінки мали вільний доступ до основних та важливих послуг основних видів медичного обслуговування та в неодмінно в галузі охорони материнського здоров'я в Україні.

Знизити рівень материнської смертності можливо лише за участі взаємних дій законодавчої та виконавчої гілок влади. Зокрема, забезпечити вагітних доступом до послуг репродуктивного здоров’я, збільшити фінансування охорони здоров’я молодих мам, надати доступ до якісних основ медичного обслуговування та інше.

 

 

 

Мої відео