News Ukraine

Бездомні в Україні

Бездомні в Україні
45 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Взагалі, бездомні – це люди, які не мають постійного місця проживання. До такої категорії людей належать особи, які також проживають у неприйнятних та непристосованих місцях для проживання місцях або ж проживають у притулках для бездомних у містах України. 

Станом на 2016 рік було відомо, до в Україні нараховується близько 16 тисяч осіб, які не мають постійного житла, про це тільки офіційно. А що ж не до офіційної інформації? То таких людей набагато більше, близько 30 тисяч безхатченків.  

Порахувати усіх бездомних в Україні точно неможливо, проте можна зібрати певну статистику все ж таки можна. Зокрема це можна зробити за допомогою соціальних та державних установ, які надають прихисток для людей, які не мають власного постійного житла. Власне, ці установи допомагають людям у скрутний для тих час, насамперед вони надають безплатні обіди, змогу помитися безхатченкам, роздають їжу поблизу вокзалів. В більшості бездомні перебувають у таких місцях, як станції метро, ринки, вокзали, покинуті будівлі тощо.  

Зазвичай бездомним стають люди, які втратили або ж взагалі не мають документів, постійного місця роботи, які перебували у в’язницях, центрах реабілітації, інтернатах та навіть в армії. Люди, які зазнали насильства в сім’ї, які проживають в зонах, де відбуваються воєнні дії. Також до цієї категорії людей входять особи, які проживають в зонах стихійних лих, алкоголіки, наркозалежні, люди з психічними або ж навіть з фізичними вадами, це можуть бути також діти або ж пенсіонери, які не можуть самостійно отримувати власне житло. 

Проте, в Україні існують спеціальні установи, які готові допомогти безхатченкам та надати їм базові умови та засоби для проживання, проте чомусь не всі бездомні цього хочуть та роблять. 

Все-таки для безхатченків в Україні працюють такі заклади, як: 

- Центри реабілітації; 

- Пункти обігріву або ж банки з одягом, де кожен безхатько може отримати новий одяг; 

- Заклади соціального захисту, де безхатченки можуть ночувати; 

- Волонтерські організації, які допомагають людям, без постійного місця проживання.  

Загалом в Україні налічується близько 100 закладів, які створенні для допомоги бездомним людям, це близько 91 центр обліку, 15 центрів реінтеграції, близько 23 будинки для нічного перебування людей, які не мають власного місця проживання та близько 5 відділень соціальних готелів для безхатченків. 

До того ж бездомні можуть завжди отримати допомогу, якщо звернуться до органів місцевого самоврядування, зокрема їм нададуть послугу нічного перебування, послуга тимчасового перебування у закладах допомоги, послугу із проживанням та підтримкою, тобто такі заклади допоможуть безхатченкам не тільки переночувати одну ніч, а зможуть підшукати їм роботу, постійне житло та поступово повернуть їх до самостійного повноцінного життя.

Мої відео