News Ukraine

Рівень життя населення в Україні

Рівень життя населення в Україні
62 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Взагалі, рівень життя – це поняття, яка характеризує економічний добробут населення в загальному та вимірює реальний дохід на одну особу, а також вимірює реальний дохід кількості населення за межею бідності. Показниками рівня якості життя в певній державі є дохід громадян, тривалість життя та рівень освіти громадян.

Як відомо, за даними Держстату за 2020 рік номінальний дохід населення України склав близько 867,5 мільярдів гривень.  Ці цифри свідчать про те, що попри кризу та складну ситуацію у світі все ж таки у 2020 році середній дохід на одну особу склав 15 566 гривень. Тобто це навіть більше, аніж середня зарплата в Україні.

Загалом,  за підрахунками дослідників, які визначили індекс розвитку України у 0,751, тобто довели те, що Україна посідає 88-ме місце зі 189 країн у переліку з показниками рівня життя у світі.

Що ж до тривалості життя в Україні?

То можна сказати, що середня тривалість життя в Україні як для чоловіків, так і для жінок у середньому становить 71,1 року.  Це зокрема дуже низький показник, аніж в середньому у світі – 71,7. До прикладу, можна взяти сусідні країни, зокрема середній показник тривалості життя у Польщі становить 77,6, у Чехії – 78,8, в Угорщині – 75,3, в Туреччині – 75,5, навіть у Молдові, яка належить до країн із дуже низьким рівнем розвитку це показник становить більше ніж в Україні – 71,7.

Середня тривалість життя жінок в Україні становить 76 років, чоловіків – 66,2 року. 

Рівень освіти в Україні є досить високим, проте не кожен громадянин використовує їх правильно та раціонально.

За словами всесвітніх демографів, які свідчать, що в Україні за дослідженнями є дуже високі та хороші показники рівня освіченості серед населення. До того ж велика частка молоді студентського віку на цей момент надають перевагу освіті та здобувають вищу освіту, це приблизно 82 % молоді України. Такі показники є навіть вищими ніж у деяких сусідніх європейських країнах. Також велика частка осіб, вік, яких дійшов 25 років мають вже принаймні середню освіту, тобто 94% серед жінок і 96% серед чоловіків. 

Загалом, всі ці показники свідчать про те, що Україна займає досить хороше положення серед країн світу за рівнем життя, про те вона досі потребує економічного розвитку.

Мої відео