News Ukraine

Правочини щодо відчуження майна: як обрати?

Правочини щодо відчуження майна: як обрати?
751 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заповіт, договір довічного утримання, спадковий договір або ж договір дарування? Який вид правочину обрати, щоб довірливість чи юридична необізнаність власника майна не могла бути використана йому на шкоду? Про це йшлося під час вебінару «Правочини щодо відчуження майна: спільні та відмінні риси», що відбувся у прямому ефірі на сторінці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

Протягом ефіру розглянули особливості різних варіантів відчуження майна та зробили порівняльну характеристику договору дарування, договору довічного утримання, спадкового договору та заповіту. Однією з ключових спільних рис зазначених документів є те, що вони укладаються у письмовій формі та підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, а якщо за вказаними правочинами набуваються права на нерухоме майно, то вони підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. 

За словами приватного нотаріуса Марії Міщенко, обираючи той чи інший варіант відчуження майна потрібно врахувати, перш за все, волю та волевиявлення відчужувача на відчуження майна, особливості та правові наслідки кожного з правочинів. До прикладу, договір дарування передбачає, що обдаровуваний стає повноправним власником нерухомого майна одразу після прийняття дарунка та нотаріального посвідчення договору дарування. І, як наслідок, має право розпоряджатися таким майном, здавати в оренду, продавати тощо. Водночас, при укладанні договору довічного утримання набувач теж стає власником майна після належного оформлення договору, але на відміну від договору дарування він обмежений у діях, направлених на розпорядження таким майном на весь час чинності договору, тобто за життя відчужувача.

«Кожна людина має власні причини на відчуження майна і вільна самостійно вирішувати, який договір вони будуть укладати в тому чи іншому випадку. Втім, варто порадитись з нотаріусом, який зможе врахувати нюанси та допоможе обрати найбільш вдалий варіант», - відзначила Марія Міщенко.

Якщо Вас зацікавила тема, але Ви пропустили прямий ефір, то запис вебінару доступний на Facebook-сторінці Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області за посиланням https://bit.ly/3fyl0Jv.

Мої відео