News Ukraine

Пандемія та мистецтво

Пандемія та мистецтво
1983 ПЕРЕГЛЯДІВ


Перші, хто постраждав від наслідків пандемії у світі у культурній сфері, стали театри, кінотеатри, галереї та музеї. Саме ці заклади було закрито одними з перших, аби уникнути поширення інфекції, адже усім відомо, що в приміщеннях театрів і кінотеатрів, одночасно можна зібрати більше 300 людей, що є небезпечним на сьогоднішній день у зв’язку з поширенням Covid-19.
Але з послабленням карантинних заходів, влада стала дозволяти проведення вистав, перегляд кіно з дотриманням правил безпеки та збереження дистанції між глядачами в 1,5 метри. Але з такими умовами, закладам культури довелося зменшити кількість глядацьких місць у своїх залах.
Так, наприклад, в Берлінському театрі Berliner Ensemble, який планує відновити свою роботу у вересні 2020 року, замість 700 місць, залишилося 500. Наприкінці травня, в театрі зайнялися демонтуванням частини глядацьких крісел, а ті, що залишилися, розмістили поодиноко або у парах для дотримання вимог соціального дистанціювання. До того ж, у театрі скасують антракти. Замість них глядачам можна буде виходити з зали, коли їм буде потрібно.

Окрім дистанції між сидінь забезпечить і відстань у три метри між краєм сцени та першим рядом глядачів. Деякі двері до зали залишатимуть відкритими для циркуляції повітря.
Також ще одну пропозицію, щодо організації безпеки глядача, висунув колектив театру Schaubühne, що знаходиться на заході Берліна. Вони розглядають можливість встановлення в глядацькій залі роздільників з оргскла, щоб можна було заповнити аудиторію на 150, а не лише на 50 глядачів. Про це повідомив художній керівник цього театру Томас Остермайер. За його словами, таке рішення може не тільки зробити безпечним перебування глядача в залі, а й наштовхнути художньо-постановчу частину театру на цікаві перформативні рішення.

                         

Не дивлячись на скорочення кількості місць в Берлінському театрі, ціна на квиток не зміниться, заявив художній керівник театру Олівер Різ, адже Європейські театри отримують субсидію від держави.
Але є і зворотня сторона медалі. Наприклад, театри, що знаходяться на Бродвеї, нещодавно заявили про зупинку роботи до кінця року, це пов’язано не лише з поширенням вірусної інфекції COVID-19, а й з фінансовою кризою, спричиненою у зв’язку із пандемією у світі. А цирк "du Soleil" оголосив про банкрутство через закриття шоу в результаті пандемії COVID-19. Причиною свого банкрутства вони назвали "величезний збій і примусове закриття шоу в результаті пандемії COVID-19". В компанії мають намір реструктуризувати свій борг за допомогою канадського уряду і приватних інвестиційних компаній.
В Україні, з 10 червня 2020 року, в місті Києві, було дозволено проводити репетиції в приміщенні з кількістю не більше 50 чоловік, з дотриманням соціальної дистанції. А з 24 червня 2020 року, влада дозволила театрам грати вистави з новою розсадкою у шаховому порядку і дистанцією у 1,5 метри.
З такою новою реальністю, 1 липня 2020 року, Київський Національний театр ім. І. Франка відновив показ своїх вистав, майже після чотирьох місяців простою, презентувавши глядачам прем’єру “Украдене щастя”, режисера Дмитра Богомазова.
На фото, які були опубліковані у соціальних мережах, видно, що зала театру була майже порожня через карантинні правила, впроваджені у зв’язку із пандемією.
Аби глядачі себе комфортно почували, у залі була дотримана дистанція у 2 метри, а крісла заклеєні червоними стрічками. Самі глядачі сиділи в залі в респіраторах та масках.
Київський Національний Молодий театр, відновить свій сезон 18 серпня 2020 року. Зараз театр займається ремонтом приміщень та організацією нової розсадки глядачів в залі.
Таким чином в великій залі театру, залишилось 121 місце, замість 404, на камерній сцені 22, замісь 75, а на мікросцені 17, замість 50.
Також, керівництво театру розглядає можливість грати по дві вистави у вихідні дні.
Київський Академічний “Театр на Лівому березі”, активно працює над новим сезоном. Наразі репетирують п'єсу Сергія Жадана «Хлібне перемир’я», поки що прем'єру вистави заплановано на 26 вересня. А усі інші нові вистави, з якими театр не встиг познайомити глядача, також перенесли на осінь.
На карантині, театр встановив рекорд у соціальних мережах та здобув бажані рецензії закордонних експертів. Актори запустили рубрику «Корона не тисне» – яскраві комедійні відео, які вони записували і монтували самостійно, про життя в ізоляції через коронавірусну пандемію. У театрі це пояснили тим, що зазвичай вони у своїх виставах порушують гострі соціальні питання, а на карантині хотіли додати позитиву глядачам, зняти напругу, яка виникла у суспільстві через пандемію і тому вони зробили саме комедійні відео. Глядачі таку задумку оцінили позитивно, адже кількість переглядів в соціальних мережах була понад 5 мільйонів, і цим вони встановили рекорд серед українських театрів.
Хоча міжнародні фестивалі було скасовано, але «Театр на Лівому березі»зумів навіть в карантин заявити про себе й в Європі, ставши учасником онлайн-фестивалю The Theatre Times.
Київський “Дикий театр” разом із музеєм просто неба “Мамаєвою Слободою” 24 та 25 червня 2020 року, презентували пригодницьку виставу "Червоне, чорне і знову червоне”, де зіграли її на відкритому просторі, але спричинили скандал, через не урахування дотримання дистанції між глядачами.

Зворотня сторона медалі Київських театрів набагато гірша ніж в Європейських театрах. Якщо на карантині, державний театр Берліну отримував стовідсоткове забезпечення від держави, то театри Києва сиділи на простої в розмірі шістдесят шість відсотків від окладу, без надбавок.
З 2 липня 2020 року заплановано відновити роботу кінотеатрів. Як і в театрах, зали будуть заповнені на 50 відсотків, а між глядачами буде створено дистанцію в 1,5 метри. Ціни на квитки поки не планують піднімати. До того ж кінотеатри планують показати фільми, які стартували в кіно з березня місяця і додати в афішу значну частину українських кінострічок минулих років, а світові і українські прем’єри вирішили поки перенести.

Мої відео