News Ukraine

Результати віртуального саміту з питань клімату. Що нас чекає?

Результати віртуального саміту з питань клімату. Що нас чекає?
468 ПЕРЕГЛЯДІВ

Більше 70 представників держав, мери міст, а також голови найбільших компаній запропонували заходи, які вони мають намір прийняти для скорочення емісії парникових газів, щоб не допустити безконтрольне збільшення температури планети.
Нагадаємо, емісією парникових газів називають виділення газів, яке звичайно відбувається при хімічних виробництвах, спалюванні твердих палив, роботі різних машин.
Серед держав, які презентували свої амбітні плани на віртуальній конференції з питань клімату, яка відбулася 12 грудня, - чимало тих, хто виробляє найбільше СО2.
Великобританія пообіцяла скоротити обсяг емісій парникових газів в найближчі п'ять років на 68 відсотків, а Євросоюз - на 55 відсотків. Відправною точкою вважається рівень емісій 1990 року.
Щонайменше 24 держави взяли на себе підвищені зобов'язання щодо досягнення вуглецевої нейтральності до середини нинішнього століття, а деякі пішли ще далі: Фінляндія зобов'язалася досягти нульового рівня емісій до 2030 року, Австрія - до 2040-го, а Швеція - у 2045-му.
Пакистан заявив, що відмовляється від будівництва нових вугільних електростанцій, Індія скоро вдвічі перевиконає власний план збільшення поновлюваних джерел енергії в той час, як Китай зобов'язався вже до 2030-го року на 25 відсотків збільшити частку невикопного палива в первинному споживанні енергії.
Що ж далі?
Нинішній саміт став відправною точкою підготовки до Конференції сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату - КС-26. Вона повинна була відбутися в грудні нинішнього року в Глазго, але через пандемію COVID-19 зустріч довелося перенести на наступний рік. Чим вона важлива?
За умовами Паризької угоди з питань клімату, його учасники повинні кожні п'ять років переглядати свої добровільні національні плани по боротьбі зі зміною клімату в бік «підвищення своїх зобов'язань» і офіційно представляти їх на щорічній конференції, в якій беруть участь не тільки уряди країн, що приєдналися до Конвенції, але і експерти, представники ділових кіл і громадянського суспільства, науковці та активісти.
Тому можна вважати, що нинішній віртуальний саміт, організований ООН, Великобританією і Францією, став свого роду містком до КС-26. Він також дав державам додаткову мотивацію для того, щоб прийняти більш рішучі заходи з метою досягнення вуглецевої нейтральності до середини століття. А це необхідно для того, щоб утримати підвищення глобальної температури в межах 1,5 градуса Цельсія- це одна з цілей даної Паризької угоди. Як повідомляє агентство Reuters, якщо цього не відбудеться, людство чекають катастрофічні наслідки.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріша зазначив, що пандемія коронавірусу завдала величезної шкоди світовій економіці, але з появою вакцин від COVID-19 з'явилася надія на те, що вона скоро почне відновлюватися, тому людство повинно використовувати цю можливість для того, щоб стати на шлях «зеленої» низьковуглецевої економіки.

Поки цього не відбувається, зазначив глава ООН, звертаючись до учасників віртуального кліматичного саміту: «У країнах «великої двадцятки» в рамках прийнятих пакетів, що стимулюють розвиток економіки, галузі, пов'язані з видобутком і споживанням викопного палива, отримують на 50 відсотків більше коштів, ніж низьковуглецеві. Це недопустимо".

За його словами, трильйони доларів, які будуть витрачені на відновлення після пандемії, ми фактично беремо в борг у майбутніх поколінь. «Не можна допустити, щоб ці ресурси були витрачені на те, щоб залишити у спадок майбутнім поколінням величезний борг і зруйновану планету», - заявив Генеральний секретар. Він закликав лідерів усіх країн оголосити надзвичайну кліматичну ситуацію і об'єднатися в глобальну коаліцію, метою якої є досягнення до середини століття вуглецевої нейтральності.

Мої відео