News Ukraine

ВР зареєструвала законопроєкт про скасування 8 березня як свята. Чи необхідне це рішення?

ВР зареєструвала законопроєкт про скасування 8 березня як свята. Чи необхідне це рішення?
113 ПЕРЕГЛЯДІВ

13 лютого Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №9009, в якому йдеться про скасування 8 березня ["Міжнародний жіночий день"], 1[День праці] і 9[День Перемоги] травня як офіційні вихідні через свята в ці дні.

Замість цього автори збираються запровадити нові свята — День української жінки (25 лютого), Шевченків день (9 березня) та День матері (друга неділя травня).

Цей законопроєкт викликав суспільне невдоволення через скасування 8 березня як свята.

Навіщо це Україні?

Зі слів депутатів, метою законопроєкту є встановлення українських свят та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті, очищення державного календаря від нав’язаних минулим дат, а також визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі.

Автори стверджують, що вихідний день 8 березня встановив окупаційний московський режим задля "популяризації власного погляду на роль і місце жінок". Також додатковий вихідний день приносить втрати для економіки країни, йдеться у документі.

Що думають правозахисниці?

Заступниця голови центру "Жіночі перспективи" Марта Чумало у коментарі для Liga.net зухвально відреагувала на зареєстрований Верховною Радою законопроєкт. Для її це рішення — наступ на права жінок, тому вона виступає проти скасування 8 Березня.

"Ми зараз чуємо аргументи, що в інших країнах немає вихідного дня 8 Березня. Але в інших країнах значно вищий рівень оплати праці жінок, коли вони можуть собі дозволити взяти вихідний за власний рахунок" — пояснює Марта Чумало.

"Ідея скасування вихідного 8 Березня нагадує мені наступ на свободу мирних зібрань, які були нещодавно у Білорусі та Росії. Дуже не хотілося б, аби наша влада йшла цим шляхом", — додає вона.

На її думку, це також змінює фокус уваги з проблематики прав жінок на "свято ніжності та краси".

Завідувачка Музею Лесі Українки Ірина Щукіна каже, що таким чином популяризується постать Лесі Українки та просування її цінностей як вибору українців, тому перенесення дати має сенс.

"Якщо Жіночий день буде в день народження жінки з глибоким, гармонійним внутрішнім світом, то це певною мірою популяризуватиме наш вибір. Те, що ми здатні оцінити особистість такого масштабу, говоритиме більше про нас самих", — наголошує Ірина.

Проте вона зазначає, що цінності Лесі Українки відрізняються від уявлення про сучасний фемінізм та боротьбу за права жінок. Письменниця публічно не закликала до рівності в правах, але своїм прикладом показувала, що жінки можуть долучатися до суспільного життя так само як чоловіки.

Яке ставлення до 8 Березня в глобальному розумінні?

Ще з 1977 року ця дата вважається Міжнародним жіночим днем, коли жінки масово проводять акції, присвячені боротьбі за права жінок. Також 8 Березня має статус міжнародного, що закріплено в ООН, проте країни вирішають по-своєму, як відзначати цей день.

А більш локально?

В Україні ситуація мінялась роками: від "свята ніжності та краси" до маршів за рівність та права жінок. Але як свято цей день вже намагались скасувати. Наприклад, у 2017 році таку ідею запропонував Інститут національної пам’яті, але суспільство розкритикувало її.

Законопроєкт №9009 наразі активно обговорюється, тому щодо остаточного рішення є деякі вагання. Але це дізнаємося пізніше, а зараз питанням займається Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Нагадаємо, що нещодавно компанія Rakuten Viber провела опитування серед українців, щодо їхнього ставлення до законопроєкту №9009. Опитуваних було близько 135 тис. і ось які результати були оприлюднені:

- не підтримують та виступають проти перенесення — 46%; - за перенесення жіночого дня на іншу дату і відмову від усіх свят, що залишилися з часів Радянського Союзу, – 23%; - проти перенесення через несвоєчасність – 15%; - вважають, що перенести варто, проте краще обрати інший день святкування, ніж 25 лютого — 11%; - абсолютно все одно – 5%.

Теги: Україна, Верховна Рада України, Верховна Рада,8 Березня,Міжнародний день жінок,Законопроєкт №9009
Мої відео