News Ukraine

Проєкт, що дає другий шанс: відновне правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині

Проєкт, що дає другий шанс: відновне правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині
130 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хотів трохи заробити розвантажуючи вагони, але ледь не втрапив на «слизьку» стежку. Підліток з Миколаївщини став учасником проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» та отримав шанс розпочати життя з чистого аркуша. Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

Хлопець, назвемо його Степан, зростав у багатодітній сім’ї з невеликими статками, відтак коштів на кишенькові витрати не мав, а навколо стільки спокус, і в кіно сходити хочеться, і дівчині подарунок зробити. Одного разу знайомий запропонував йому підробити – розвантажити вночі вагони. Здавалося б, все складається найліпшим чином – кілька годин фізичної праці й омріяні кошти у кишені. Але не все сталося, як гадалося. Під час роботи його разом з іншими затримали правоохоронці, виявилося, що знайомий не пояснив всі нюанси «роботи» і вагони, які вони розвантажували, йому не належали. Тож, хлопця звинуватили у вчиненні злочину за статтею 185 Кримінального Кодексу України – крадіжка. Майбутнє Степана очікувало не радужне, замість зароблених коштів – позбавлення волі та «клеймо» злочинця. Але хлопцю пощастило, адже в Миколаївській області проходило пілотування проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх. Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Обставини кримінального провадження відповідали вищезазначеним умовам, тож Степан став одним з учасників пілотного проєкту.

Участь в програмі відновлення, надало підлітку можливість зійти з хибної стежки, на яку він ступив випадково. Під час медіації Степан провину визнав, вибачився перед потерпілим та пройшов курс ресоціалізації – таким чином виконавши умови проєкту і як результат – був звільнений від кримінальної відповідальності.

«Ця історія яскраво ілюструє важливість проєкту. Дитині, справді надано другий шанс, можливість обрати правильний напрямок у житті, яке лише починається. Зараз Степан вступив до навчального закладу і ми впевнені, що його очікує щасливе майбутнє, в якому не буде місця правопорушенням», - зауважила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша.

 

Відзначимо, що Миколаївщина стала однією з шести областей, де минулого року на базі системи безоплатної правової допомоги стартував пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Він довів свою ефективність, і тепер його поширено на всю Україну.

Мої відео