News Ukraine

Проблеми української мови

Проблеми української мови
574 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Питання мови в Україні гостро стоїть уже не перший рік. Патріоти та люди, які люблять свою рідну мову намагаються у будь-який спосіб підняти це питання знову та знову. 

В Україні, велика частина населення, зокрема це Схід України, Південь та центр України розмовляють російською, проте державною мовою є українська. Також дивує й те, що російська мова досі присутня у деяких ЗМІ, програмах на телебаченні, журналах, газетах, тижневиках та у сфері обслуговування. 

Проте, слід сказати, що велика кількість людей змінило свою точку зору стосовно мови та принципово перейшла на українську після подій, які тривають на сході України. Тоді ж було проведено невелике дослідження серед населення України, яке показало, що 90,1% людей хотіли б володіти українською ідеально та вміти розмовляти без суржику та іншого. Також за статистикою, українську вважають рідною мовою 64,1% серед опитуваних громадян, російської – 17,1%, також є ті, хто не може визначити та вважає, що державними повинні бути дві мови, як російська, так і українська і таких налічується близько 17,4%, ще 0,8% вважають рідною мовою іншу.

Цікавим фактом, якій дослідили експерти Київського міжнародного інституту соціології є те, що в Україні також присутній та займає він великий відсоток від населення, зокрема суржиком розмовляють та пишуть від 11% до 18%, а це приблизно від 5 до мільйонів українців.

До того ж в Україні спостерігається доволі цікаве явище, а саме люди, які розмовляють українською повсякденно, в компаніях, де є російськомовна людина з легкістю можуть забути про те, що вони все життя розмовляють українською і перейти в той же момент на російську і далі вести в діалог. Чому ж так відбувається? Точно сказати важко, проте людям до яких вони мають звернутися будуть відповідати тією ж мовою, що і до них звертаються. 

Існує багато патріотів української мови, які прагнуть на державному рівні припинити розповсюдження російської мови, як на телебаченні, в друкованих ЗМІ, так і в побуті. Тому на державному рівні вже на кінець минулого року було прийнято та утверджено рішення про те, що від 16 січня 2021 року в Україні вводиться закон про те, що сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову, тобто на українську. У магазинах, кав’ярнях, ресторанах, в банках та навіть на заправках до відвідувачів працівники повинні звертатися виключно українською мовою. Проте є і винятки, зокрема він належить до особистого прохання клієнта, якщо той про це попросить. 

За порушення впровадженого  закону також існує і покарання, яке звучить так:

Тож відповідно до статті 57 Закону за  порушення даного закону уповноважений або ж його представника, матиме можливість скласти акт, стосовно результатів здійснення контролю за прийняттям та застосуванням мовного закону в державі. У разі недотримання правил закону, представник закону  оголошує попередження та  має змогу висунути вимогу стосовно усунення порушення протягом 30 днів від дати складення акта.

Якщо ж уповноважений виявив повторно протягом року таке ж  порушення, то він накладає на суб’єкті господарювання штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот НМ ДГ (5100 – 6800 грн).

Можливо цей закон і допоможе дещо покращити рівень людей у знанні рідної, державної мови. За результатами закону можна буде спостерігати уже зовсім скоро. 

 

 

Мої відео