News Ukraine

Вирубка лісів в Україні

Вирубка лісів в Україні
52 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

В Україні гостро стоїть питання щодо вирубки лісів, адже винищення лісів є великою катастрофою екологічного масштабу. 

Через те, що Україна є одним із найбільших експортером деревини у Європі – знищуються тисячі дерев, проте окрім офіційних дозволів на вирубку лісу також є і браконьєрство, яке незаконно вирубує дерева та збувають їх, як тут, так і за кордон незаконно.

На сьогодні, загальна площа лісового фонду України складає близько 10,4 млн га, із яких 9,4 млн га вкриті лісовою рослинністю. Фахівці стверджують, що в Україні останнім часом дуже зменшилась площа лісистості, щонайменше на 11%. Це свідчить про те, що з кожним роком ліса України спустошуються та зменшуються.

Найбільше в Україні страждають Карпати від незаконних вирубок дерев, адже саме там сконцентровані найбільші лісові масиви в державі. Вирубування лісів досягає критичного стану саме у зимовий період. Вирубка лісів – це не просто втрата зеленого масиву України, це велика екологічна загроза для навколишнього середовища. Проте страждають і інші регіони, такі як: Житомирщина, яка теж багата на лісові угіддя і займає 10% лісистості України, Львівщина, Рівненщина та інші області.

Через те, що вирубка лісів відбувається дуже швидко, то одразу виникають і наслідки цьому дійству, власне – це поява великих ярів, руйнуються оселі у місцевих жителів, які проживають на постраждалій території, знищується фотосинтезувальна фітомаса, зникає велика кількість рослинних і тваринних видів, які проживали на територіях вирубки лісів, погіршується газовий склад атмосфери, зменшується та змінюється гідрологічний склад води, активізуються ерозійні процеси та багато іншого. 

Вирубка дерев призводить до знеліснення. Знеліснення – це процес перетворення лісистих земель на угіддя без дерев. Знеліснення приводить до зменшення біорізноманіття, зменшення запасів деревини, прогресування парникового ефекту та зсувів ґрунту. 

Вирубування лісів та знищення природного зеленого багатства країни призводить до катастрофічного зменшення площі лісів. Як відомо, на початку XX століття карпатські ліси займали ще 95% поверхні гір, проте сьогодні цей показник значно менший. Процес вирубки лісів є настільки прогресивним та незупинним, що це призводить до того, що схили втрачають здатність затримувати вологу та створюють небезпеку для сходження лавин до житлових місцевостей. Опади ж безперешкодно стікають до річок на водойм, тим самим викликають їхнє переповнення та розливання.

Вирубка лісів підвищує рівень небезпеки та ризик до повеней та паводків, через це погіршується якість ґрунту та його родючість. Тож варто берегти природу та її багатства.

Мої відео