News Ukraine

Забруднення водойм в Україні

Забруднення водойм в Україні
921 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Великою загрозою для людства є в першу чергу – нестача питної води. За дослідженнями екологів відомо, що вже 30 років населення планети буде страждати від нестатку води. Для України ж цей показник може настати значно раніше, а все через те, що вже на сьогодні, в Україні не має водойм, які належать до першої категорії, це власне питна вода, яку люди п’ють та використовують для приготування їжі. Водойми України страждають на великий ступінь забруднення за всіма санітарно – хімічними та мікробіологічними показниками.

Слід зазначити, що Україна є власницею високого рівня водозабезпечення населення, проте вже майже 60% води є непридатною для споживання.

На цей момент, в нашій державі близько 75% населення вживають воду з відкритих водоймищ, які, на жаль, не відповідають встановленим санітарним нормам, адже у всіх них майже відсутні зони санітарної охорони, знезаражувальні пристрої та комплекси очисних споруд. Також, псуються і підземні води через продукти людського господарювання. Підземні води далеко не у всіх регіонах відповідають нормам та вимогам питної води, а все через те, що у них міститься велика кількість хімічних сполук та нітратів, а також велике бактеріологічне забруднення. 

Головними причинами забруднення води в Україні є:

- Стічні води. Це продукти користування людей, а саме бруд, мийні засоби, які стікають до каналізацій, а далі потрапляють до річок та морів;

- Промислові відходи. Тобто мідь, ртуть, залізо, радіоактивні частинки – це все відходи від промислових об’єктів, які потрапляють до більшості водоймищ України та забруднюють їх;

- Фермерські господарства. Завдають школи водоймам через викид добрив, гербіцидів, органічних відходів та інсектицидів, які згодом потрапляють спочатку на поверхні, а потім до підземних вод;

- Витоки нафти;

- Теплове забруднення;

- Тверді відходи;

- Атмосферне забруднення, тощо.

Найбільш забруднені річки в Україні є Західний Буг, Полтва, Кринка, Кривий Торець, Бахмут, Лугань Лопань та інші. Найбільш забрудненими водоймами також є води в басейні Дніпра, а ще на півдні України та в Криму. Там спостерігається велике забруднення вод. 

Наслідки ж такого халатного ставлення до природних багатств країни не змушують чекати та вже дають про себе знати. Наслідки забруднення є небезпечними, адже вже у деяких регіонах держави бракує питної води. Також це загрожує і зменшенням різноманітності флори та фауни річок та морів, зникнення водойм, погіршення стану та якості питної води, шкідливий вплив на здоров’я людей, тощо.

Мої відео