News Ukraine

"ПВК Рьодан" — нова субкультура? Що Україні слід вивчити з нового підліткового руху?

"ПВК Рьодан" — нова субкультура? Що Україні слід вивчити з нового підліткового руху?
119 ПЕРЕГЛЯДІВ

27 лютого поліція повідомила, що в Києві на Печерську планувалась масова бійка серед молоді. Того ж дня у центрі Харкова мала статись бійка у рамках російського флешмобу.

У ЗМІ їх називають по-різному — «ЧВК Редан», "павуки", ПВК "Редан" або «ПВК Рьодан», проте правильний варіант лише останній. "Редан" є російською калькою, оскільки в цій мові часто ігнорується буква «ё» і використовує замість неї «е».

Звідки походить назва?

Підлітків з росії надихнула манга «Хантер х Хантер», в якій існують так звані Мисливці, що шукають скарби рідкісних тварин та вбивають на замовлення. Інколи це угрупування називають "павуками", що стало навіть їхнім символом. Все через те, що інше угруповання з манги — «Геней Рьодан», учасники якого є вбивцями, мають татуювання павука. Тому підлітки носять одяг з цією тваринкою. Також на одязі модна помітити цифру 4, що співзвучно з японським словом "смерть".

З ким вони мали суперечку?

Їхніми супротивниками вважаються так звані «Офи», субкультура футбольних фанатів.

Саме з ними нібито планувались сутички у Києві, Харкові, Івано-Франківську, Полтаві та інших містах України, але ніяких бійок не зафіксовано.

Звідки бере свій початок "Рьодан"?

З 22 лютого починаються перші згадки про "ПВК Рьодан". Тоді у московському ТЦ «Авіапарк» сталася бійка між молодиками. Як заявляють медіа, причиною стала зовнішність підлітків, яка не сподобалась одній компанії. Пізніше, 23 лютого назрів конфлікт біля станції московського метро «Лубянка», в результаті двох учасників посадили під домашній арешт.

Єгор Сковорода, російський журналіст, для видання Бабель сказав, що до повідомлень у ЗМІ не було згадок про цю субкультуру, хоча його видання «Медиазона» працює з подібними темами.

"Мені здається, це були просто окремі пабліки підлітків, які жартома почали додавати до назви «ЧВК» і носили мерч репера Shadowraze з павуками, але це не було масштабно", — додає він.

А як почалось в Україні?

Як повідомляє портал "Свідомі", перша згадка про «Рьодан» в Україні з’явилися 25 лютого.

Після масової бійки 27 лютого було встановлено 245 причетних, зі слів поліції, до російського флешмобу. З собою прихильники руху мали ножі, кастети й газові балончики. Тоді поліція відкрила дві кримінальні справи, а у трьох можливих організаторів проводили обшуки.

Але чи дійсно рух "рьоданівців" розгортається в Україні?

Хоча начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов каже, що раніше таких масових сутичок не було, у затриманих не виявили символіки з павуками.

16-річний житель Дніпра, який вважається засновником одного з телеграм-каналів присвяченому "Рьодану", розповів поліцейським, що в Україні подібних "ПВК Рьодан" не існує, а телеграм-канал створив для продажу реклами.

"Рьодан" — російське ІПСО?

Зі слів дослідниці дезінформації Альони Романюк, "ПВК Рьодан" в Україні можуть контролювати з росії.

Як вважає аналітик Олександр Ігнатенко, з моменту першої згадки цього руху в Україні, у російських спецслужб було декілька днів, щоб придумати та здійснити план дестабілізації ситуації в Україні з використанням аніме.

Але на фото, опублікованих Національною поліцією, немає характерного одягу чи символіки "ПВК Рьодану".

Якщо цього руху не існує на території України, що нам слід вивчити?

1) Росія все ще має великий вплив на українське суспільство.

2) Покоління в росії зміниться, але ставлення до України — ні.

3) Загрози впливу російських спецслужб, для майбутніх провокацій.

Теги: «ПВК Рьодан»,аніме,Національна поліція України,субкультура
Мої відео