News Ukraine

Масова істерія щодо заборони соціальної мережі TikTok. Що спровокувало країни використовувати додаток?

Масова істерія щодо заборони соціальної мережі TikTok. Що спровокувало країни використовувати додаток?
105 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом розмови про небезпеку платформи TikTok все більше й більше заповнювали стрічки новин різних видань. Уряди європейських країни та Сполучені Штати навіть заборонили використовувати своїм працівникам китайську соціальну мережу. Але про заблокування додатку мова йде, наразі це тільки відмова урядовців та держслужбовців, які ймовірно могли стати жертвами шпигунства з боку Китаю.

Заради уникнення небезпеки Конгрес США провів слухання стосовно зв'язків додатку з Комуністичною партією Китаю, захисту даних, зокрема, дітей у TikTok, імовірності заборони застосунку в США тощо. У фокусі розмови була компанія-співвласниця соцмережі ByteDance. За словами гендиректора TikTok Шоу Цзі Чу, додаток не є агентом Китаю або якоїсь іншої держави. Проте члени комітету стверджують, що ByteDance та її керівники мають зв’язки з Комуністичною партією Китаю.

Міністерство юстиції США провело розслідування щодо цієї компанії, оскільки є підозри, що додаток збирав інформацію про американців, зокрема — журналістів. Інформацію підтвердили у материнській компанії ByteDance, тому звільнили чотирьох працівників, які стежили за користувачами. Згідно з проведеним дослідженням компанією, деякі працівники TikTok протягом літа займались пошуком джерел ймовірних витоків внутрішніх розмов і ділових документів пресі. Завдяки своїм розслідуванням вони отримали доступ до IP-адрес та інших даних репортерки Емілі Бейкер-Уайт, яка писала для BuzzFeed і зараз працює в Forbes, і журналістки Крістіни Кріддл із Financial Times.

Проте почалось це набагато раніше аніж зараз

Ще за часів правління Дональда Трампа протистояння Китаю та Сполучених Штатів загострилось, включаючи сферу технологій.

Згідно із законодавством КНР про кібербезпеку, влада може отримувати дані будь-якої китайської технологічної компанії за запитом. Соціальна мережа TikTok не є виключенням. Це означає, що інформація про користувачів додатку може потрапити до рук уряду Китаю.

У 2019 році Пітерсонський інститут міжнародної економіки в Америці почав розслідувати небезпеку популярності китайських соціальних мереж. "Якщо цей додаток набуде широкої популярності, то може стати проблемою, не меншою за Huawei, у плані доступу до Заходу, який потенційно доступний спецслужбам КНР", — стверджується у розслідуванні.

У тому ж році компанію Huawei почали усувати від проєктів, пов’язаних із розбудовою мереж 5G, оскільки побоювались, що китайська компанія зможе збирати ще більше даних та доставляти їх до Пекіну.

Але поки фахівці сперечались щодо ймовірної небезпеки китайських додатків, популярність TikTok неймовірно виросла. У 2020 році експрезидент Штатів Дональд Трамп видав указ про заборону TikTok у США. Йдеться про видалення додатку з усіх онлайн-магазинів. Або Америка придбає TikTok, щоб унеможливити передачу даних комуністичним партіям.

Хоча ByteDance погодились на продаж додатку, час зіграв не на руку Сполученим Штатам. Таким чином представники TikTok оскаржили рішення Трампа про заборону додатку на території США. Коли його місце у кріслі президента зайняв Джозеф Байден, він скасував рішення попередника, а купівля програми так і не відбулась. Розмови про небезпеку китайського застосунку пропали з горизонту.

Проте після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України та не засудження агресивних дій Китаєм, США знову стали обговорювати питання безпечності використання китайської програми.

Тоді постає питання, а чи безпечний TikTok для України?

Хоча за політикою конфіденційності застосунку, дані користувачів, а саме: адреси електронної пошти, історії пошуків та переглядів, вміст завантажуваних фото і відео, номери телефонів та вік користувачів можуть потрапити до рук уряди Китаю, але як запевняє тайванський дослідник з Університету Торонто Папплеон Лін, TikTok може мати приховану функцію, яка здатна порушувати конфіденційність користувачів.

Тому експерт з кібербезпеки Андрій Пастушенко радить владі дослідити додаток, який ймовірно збирає дані, цінні для спецслужб.

Теги: TikTok, Україна, США, Європа
Мої відео